top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓαρυφαλλιά Γανωτοπούλου

Πράσινο ή μαύρο τσάι, από την Ανατολή ή από το Πήλιο

Έγινε ενημέρωση: 3 Μαΐ




Η μυστηριώδης ιστορία του πράσινου τσαγιού είναι μια πηγή έμπνευσης και θαυμασμού.

Μας λένε ότι ένας αρχαίος κινέζος βασιλιάς, ανακάλυψε κατά λάθος το θαυμαστό πράσινο ρόφημα από τα φύλλα της καμέλιας της σινικής αφού αυτά έπεσαν σε βραστό νερό .

Αλλά υπάρχουν και άλλες περίεργες ιστορίες: ο Ιάπωνας βοτανολόγος που δοκίμασε τον ανθό της καμέλιας, από την πείνα του αφού είχε χαθεί στο δάσος και ξετυλίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του ανθρώπινου γευστικού ενδιαφέροντος.

Πέραν των συνόρων της Ασίας, η αναφορά σε αρχαία ελληνικά γραπτά φέρνει στο φως τον Μέγα Αλέξανδρο, που φέρεται να έφερε το πράσινο τσάι στην Ελλάδα. Ειδικά στην περιοχή του Πήλιου οι καμέλιες βρήκαν το κατάλληλο κλήμα, έχουν ευδοκήσει και υπάρχουν με την μορφή μικρών δένδρων. Από τότε, οι αρχαίοι Έλληνες βοτανολόγοι-θεραπευτές γνώριζαν τις ευεργετικές ιδιότητες του, κάνοντάς το ένα απαραίτητο στοιχείο της φυτικής θεραπείας.


Πέραν των μύθων και των ιστοριών, το πράσινο τσάι αποτελεί ένα αληθινό θαύμα της φύσης.

Είναι ένα ευεργετικό βοτανικό αφέψημα που αναζωογονεί το σώμα και το πνεύμα, προσφέροντας μια πληθώρα οφελών για την υγεία μας.


Ας συνεχίσουμε να ανακαλύπτουμε τη μαγεία του πράσινου τσαγιού και τις θαυματουργές του ιδιότητες, σεβόμενοι και αναδεικνύοντας τον πλούτο της φύσης που μας προσφέρει.

Το πράσινο τσάι είναι γεμάτο από πολυφαινόλες, φλαβονόλες, φλαβονοειδή και φαινολικά οξέα, που του προσδίδουν μια μοναδική δύναμη. Η πλούσια παρουσία αυτών των φυτικών ενώσεων δίνει στο πράσινο τσάι την αντιοξειδωτική του δράση, κάνοντάς τον έναν από τους ισχυρότερους φυσικούς σύμμαχους της υγείας μας.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του πράσινου τσαγιού είναι πληθωρικές και εντυπωσιακές. Από τη μείωση της χοληστερόλης μέχρι τη διατήρηση της αγγειακής λειτουργίας και τη μείωση της αθηρογένεσης, το πράσινο τσάι βοηθάει στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες συμβάλλουν στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, ενώ η διάσπαση του λίπους και η συμβολή στην απώλεια βάρους το καθιστούν ανανεωτικό σύμμαχο σε κάθε διατροφικό σχέδιο.

Επιπλέον, βοηθάει σε εντερικές διαταραχές και δυσκοιλιότητα, αναζωογονεί την επιδερμίδα και βελτιώνει την εγκεφαλική μας λειτουργία, δίνοντάς μας μια αίσθηση ευεξίας και ζωντάνιας που μας συντροφεύει καθημερινά.





Παρόλο που το πράσινο τσάι περιέχει τεΐνη, την ίδια ουσία με την καφεΐνη, δεν πρέπει να φοβόμαστε. Σε ένα φλιτζάνι τσαγιού, θα βρούμε περίπου 29 mg τεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 90 mg.

Ωστόσο, η ασφαλής ποσότητα κατανάλωσης καθημερινά ανέρχεται στα 400 mg.

Άρα, το πράσινο τσάι είναι πιο ευεργετικό από τον καφέ, καθώς παρέχει τις ευεργετικές του ιδιότητες με λιγότερη ποσότητα τεϊνης. Έτσι, μπορούμε να απολαμβάνουμε το πράσινο τσάι καθημερινά, γνωρίζοντας ότι μας προσφέρει όχι μόνο απολαυστική γεύση, αλλά και οφέλη για την υγεία μας, χωρίς τους ενδοιασμούς που μπορεί να φέρει η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων καφεΐνης.


Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι αντλούνται από το ίδιο φυτό, την καμέλια τη σινική, αλλά ο τρόπος παραγωγής τους είναι εντελώς διαφορετικός.

Για το πράσινο τσάι, συλλέγουμε τα νεαρά φύλλα του φυτού στις αρχές της άνοιξης και τα αποξηραίνουμε.

Αυτή η διαδικασία διατηρεί τη φυσική τους φρεσκάδα και ενισχύει το φυτικό τους προφίλ, προσφέροντας μια γευστική και θρεπτική εμπειρία.

Αντίθετα, η παραγωγή του μαύρου τσαγιού ακολουθεί μια διαφορετική διαδικασία, η οποία δυστυχώς είναι επιβλαβής για το φυτό.

Οι αγρότες ραπίζουν τα νεαρά φύλλα, με κλαριά από το δέντρο ιτιά κλαίουσα, πριν την ανατολή, προκαλώντας πληγές σε αυτά. Έπειτα, ο ήλιος καίει τα πληγωμένα φύλλα, ενώ το φυτό εκκρίνει ουσίες για να προστατευτεί. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε μια ουσιαστική αύξηση της τεΐνης στα φύλλα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πιο έντονο και πικάντικο αφέψημα, γνωστό ως μαύρο τσάι.




Έτσι, παρόλο που και τα δύο είδη τσαγιού προέρχονται από το ίδιο φυτό, ο τρόπος παραγωγής τους διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα, με το πράσινο τσάι να διατηρεί τη φυσική του φρεσκάδα και το μαύρο τσάι να προσφέρει μια πιο εντονότερη γεύση και άρωμα.


Όταν πρόκειται για την προτίμησή μου προσωπικά, επιλέγω το πράσινο τσάι. Δεν θα ήθελα, για κανένα λόγο, να στηρίξω μια διαδικασία που προκαλεί βλάβη στο φυτό μόνο και μόνο για να αποκτήσω μια πιο έντονη γεύση.

Σε περίπτωση που αναζητώ έναν ενεργητικό ρόφημα, προτιμώ να απευθυνθώ στον καφέ.

Η επιλογή μου να προτιμήσω το πράσινο τσάι πηγάζει από την αξία που δίνω στη φύση και το περιβάλλον. Επιπλέον, το πράσινο τσάι προσφέρει μια εξαιρετική εναλλακτική με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη, και παράλληλα διατηρεί τις ευεργετικές του ιδιότητες για την υγεία.

Έτσι, μπορώ να απολαύσω ένα θρεπτικό αφέψημα χωρίς να ανησυχώ για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον ή στη δική μου υγεία.





Και τώρα, η συνταγή για να απολαύσετε το πράσινο τσάι σαν να είστε στους κήπους της Ανατολής ή στο Πήλιο!

Για κάθε κούπα τσαγιού, ξεκινάμε με μια γεμάτη κουταλιά πράσινου τσαγιού! Αυτό τοποθετούμε στο επαναχρησιμοποιούμενο υφασμάτινο φίλτρο τσαγιού της evanature.gr.

Βράζουμε καλής ποιότητας νερό και αφού βράσει, βυθίζουμε το φίλτρο μέσα στο νερό. Αφήνουμε το φίλτρο να εκχυλιστεί για 4 έως 8 λεπτά, ανάλογα με την επιθυμητή ένταση του αρώματος και τη θερμοκρασία που επιθυμούμε. Αφού εκχυλίσει το τσάι, σουρώνουμε το φίλτρο και προσθέτουμε μέλι ή χυμό λεμονιού, ανάλογα με την προσωπική μας προτίμηση και γεύση.

Και τέλος, απολαμβάνουμε τη γλυκιά και μυρωδάτη γεύση του αφεψήματος πράσινου τσαγιού, ένα απολαυστικό και αναζωογονητικό ποτό για κάθε στιγμή της ημέρας.

Με αυτήν τη συνταγή, κάθε κούπα θα είναι ένα ταξίδι στην εξωτική γεύση και τον αρωματικό κόσμο του πράσινου τσαγιού, ενώ ταυτόχρονα θα στηρίζετε την προσπάθεια για περιβαλλοντική φιλικότητα με τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων φίλτρων τσαγιού.

Αφεθείτε στη μαγεία του πράσινου τσαγιού και απολαύστε κάθε γουλιά, γεμάτη ενέργεια και ευεξία!



2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page