top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΓαρυφαλλιά Γανωτοπούλου

Μαλλί το δώρο της φύσης




Έχεις σκεφτεί ποτέ πόσο σημαντικές είναι οι τρίχες στο σώμα σου;


Το σώμα μας απαρτίζεται από δισεκατομμύρια μικρές και μεγάλες τρίχες. Είναι το όργανο που βοηθάει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας μας.

 Η τρίχες-ακίδες δίνουν την πληροφορία της θερμοκρασίας στο θύλακα της τρίχας ο οποίος με τη σειρά του ενημερώνει τον εγκέφαλο για την σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί και εκείνος με τη σειρά του δίνει εντολές στα κατάλληλα όργανα για να ρυθμιστεί η θερμοκρασία.

Τα μαλλιά στο κεφάλι μας κάνουν διπλή δουλειά από τη μία δημιουργούν θερμομονωτική προστασία στον εγκέφαλο και από την άλλη προστατεύουν από χτυπήματα.

Τα φρύδια μας συγκρατούν τον ιδρώτα για να μην πέφτει στα μάτια μας, τα βλέφαρά μας συγκρατούν τα σκουπιδάκια για να μην εισέρχονται στις κόρες των ματιών μας, όσο για τις τρίχες στη μύτη και τα αυτιά νομίζω ότι τώρα πια, καταλαβαίνεις το λόγο που υπάρχουν. Στα γενετικά μας όργανα αλλά και στις μασχάλες εκτός από την ρύθμιση της θερμοκρασίας και την προστασία από μικρόβια λειτουργούν και ως μεταδότης των φερομονών ή αλλιώς τις ορμόνες του έρωτα.





Το καλό λοιπόν με το μαλλί δεν είναι ότι σε προστατεύει μόνο από το κρύο αλλά σε προστατεύει και από τη ζέστη.

Αυτό συμβαίνει διότι δημιουργούνται πτυχώσεις ανάμεσα στις τρίχες, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία κοντά στο σώμα να παραμένει σταθερή και να μην επηρεάζεται από την εξωτερική θερμοκρασία.


Ο άνθρωπος  αντιλήφθηκε πολύ νωρίς ότι οι τρίχες και τα μαλλιά, του είναι αναγκαία για την επιβίωσή του και παρατηρώντας τη φύση και τα άλλα ζώα  διαπίστωσε ότι και αυτά κάπως έτσι λειτουργούν.



Ο κύκλος της ζωής έχει ρυθμίσει κάθε άνοιξη να πέφτουν από το σώμα οι παλιές και μεγάλες τρίχες και τη σειρά τους, να δίνουν σε νέες, γερές και δυνατές.

Οι άνθρωποι διαπίστωσαν ότι για να απαλλαγούν τα ζώα από τις παλιές τρίχες περνούσαν ανάμεσα σε θάμνους προκειμένου να ξύνονται και να φεύγουν οι τρίχες. 






Αυτό ήταν και η αφορμή για να αρχίσει η διαδικασία συλλογής μαλλιών και η παραγωγή μάλλινων υφασμάτων για να για την επιπλέον θερμομονωτική του προστασία, πάντοτε όμως με σύνεση αγάπη και φροντίδα για τα ζώα από όπου έπαιρναν το μαλλί.


Κάθε άνοιξη κούρευαν τα οικόσιτα ζώα ανάλογα με την περιοχή όπου κατοικούσαν, ( πρόβατα, κατσίκια, λάμα, καμήλες), βοηθώντας τα να απαλλαγούν από το περιττό μαλλί.




Ακολουθούσε το πλύσιμο, το ξάσιμο, το γνέσιμο και τέλος το βάψιμο με φυσικά χρώματα που προέρχονταν από φυτά ή ορυκτά, όλα αυτά με τα χέρια και τη βοήθεια χειροκίνητων εργαλείων.





Η παραγωγή μάλλινου νήματος και υφασμάτων αποτελούσε πάντοτε μέρος του βιώσιμου τρόπου ζωής. Κάθε οικογένεια ανανέωνε τον ρουχισμό της σύμφωνα με το μαλλί που τους έδιναν τα ζώα τους.


Η αντοχή των μάλλινων υφασμάτων είναι πάρα πολύ μεγάλη, αρκεί να σκεφτείς ότι υπολείμματα μάλλινων υφασμάτων έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές.

Οι άνθρωποι έντειναν εκτός από τους εαυτούς τους αλλά και το σπίτι τους, χαλιά, πάντες για τους τοίχους, σκεπάσματα, αλλά και τα ζώα τους όταν ο χειμώνας ήταν πολύ βαρύς.





Αν είσαι vegan σίγουρα θα είσαι αντίθετη με όλη αυτήν την ιδεολογία και μπορώ να συμφωνήσω μαζί σου στην εκμετάλλευση των ζώων για την παραγωγή νέων ρούχων.


Όμως θα πρέπει να σκεφτείς ότι όλοι μας ανήκουμε στον ίδιο πλανήτη και είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ μας. Άνθρωποι, ζώα, φυτά, οξυγόνο, νερό, μέρα, νύχτα είναι όλα αλληλένδετα μεταξύ τους και απαρτίζουν την αλυσίδα της ζωής πάνω στη γη. 


Βασικός μας στόχος είναι να μην επεμβαίνουμε παρεμβατικά σε αυτήν την αλυσίδα αλλά να συνυπάρχουμε και να αλληλοστηριζόμαστε για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό το πλανήτη μας.






Μιας και το μαλλί είναι το δώρο της φύσης προς τον άνθρωπο θα ήθελα να σου παραθέσω μερικούς τρόπους έτσι ώστε να χαρείς το δώρο σου, όχι όμως εις βάρος  των συνοδοιπόρων σου.



Ντύσε το σώμα σου όσο μπορείς περισσότερο με μάλλινα ρούχα. Θα βοηθήσεις το σώμα σου να λειτουργεί καλύτερα μιας και αντιλαμβάνεται την φυσική προέλευση του μαλλιού. Το χειμώνα θα σε ζεσταίνουν και το καλοκαίρι θα σε δροσίζουν και θα συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία σου.

Μάλλινα επιθέματα θα σε βοηθήσουν στην περιοχή της κοιλιάς σε περίπτωση που έχεις γυναικολογικά προβλήματα διότι θα διατηρούν τη θερμοκρασία στα επίπεδα που έχει ανάγκη το σώμα σου για να αυτοθεραπευτεί.





Χρησιμοποίησε τον παλιό μάλλινο ρουχισμό που έχεις ή που μπορεί να βρεις στις ντουλάπες των προγόνων σου, μπορεί να μη φαίνονται μοντέρνα αλλά με μια μικρή μεταποίηση σίγουρα θα γίνουν καλύτερα.


Προσπάθησε να μην αγοράζεις καινούργια μάλλινα.

Ο τρόπος συλλογής και παραγωγής δεν είναι καθόλου φιλικός προς το περιβάλλον. Τα ζώα κακοποιούνται, χρησιμοποιούνται τόνοι νερού και χημικών ουσιών,  καταναλώνεται πολύ μεγάλη ενέργεια, και δεν απασχολούνται πλέον άνθρωποι αλλά μηχανές.






Εάν χρειάζεται να αγοράσεις προτίμησε να είναι από δεύτερο χέρι ή από μικρές τοπικές επιχειρήσεις, που σέβονται τη φύση, τα ζώα.  τους κανόνες παραγωγής, την δίκαιη εργασία.



Όσο και να σε ενοχλεί, να σε "τζουνάει" όταν το φοράς κατάσαρκα, προτίμησε το αν θέλεις να βοηθήσεις το σώμα σου να είναι υγιές.

Πραγματικά το μαλλί έχει σώσει την ανθρωπότητα!






14 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page